Menu
Carrière

Waar je als werkzoekende IT'er op moet letten

7 adviezen van een ervaren recruiter

Om dit magazine over werk te openen willen we je een inkijkje geven in de wereld van IT-recruiters. Met hen zul je regelmatig te maken krijgen. Micha Lekawael is toprecruiter bij ING en vertelt wat hij zoal tegenkomt.

Zelf ben ik al 18 jaar IT Recruiter. Hoofdzakelijk heb ik gewerkt voor start-ups en large corporates als Getronics, T-Mobile, Eneco, ABNAMRO en nu ben werf ik IT'ers voor ING. Ik ken de ins en outs van het talent acquisition process en dus weet ik precies waar je op moet letten als je bij een Recruiter in beeld bent. Hier zijn zeven belangrijke zaken die je je goed moet inprenten.

1. Staar je niet blind op de voorkant

Het lijkt erop alsof bedrijven vooral sexy moeten zijn. Zeker de jongere generatie wil in de kroeg en tegen familie kunnen opscheppen over waar ze komen te werken. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om die mooie naam die je kunt noemen tegenover je vrienden. Als je de baan aanneemt, zul je er ook echt elke dag moeten gaan werken, dus moet je vooral letten op wat goed is voor jou. En dan hebben we het over een inspirerende werkomgeving waar je als professional, maar ook als mens welkom bent en gewaardeerd wordt. Concentreer je daar dus op.

2. Prik door de mooie verhalen heen van recruiters

Geeft de recruiter een salespitch? Laat je daar dan niet door leiden. Laat je vooral goed informeren over de inhoud van de betreffende vacature, de werkomgeving, de cultuur. Maar vraag hem ook naar de minder aantrekkelijke kanten van deze baan of de omgeving. Als de recruiter daar open over is, geeft dat meer vertrouwen. Vraag ook naar jouw concrete doorgoeipad en natuurlijke naar de (opbouw) van de arbeidsvoorwaarden

3. Past de cultuur bij je?

Overal, waar je ook komt te werken, heerst een cultuur en zijn er subculturen. Is de Recruiter daarvan op de hoogte? En is hij of zij zo kandidaatgedreven dat je op de juiste plek wordt geplaatst? Een goede Recruiter zou op basis van het interview moeten weten waar je wel zou passen en waar zeker niet. Binnen een groot bedrijf als ING komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat we kandidaten op meerdere plekken aanbieden en gesprekken laten voeren. Op die manier ontvang je de juiste informatie en krijg je een goed beeld van de verschillen tussen vacatures en afdelingen. Een Java Software Development job binnen ING Mobile is namelijk een totaal andere dan die binnen Hypotheken, Betalen of Fraude. Binnen een kleinere organisatie zul je sneller een beeld krijgen van de organisatiecultuur, vraag dus altijd naar het type mensen die er werken en de omgangsvormen die er heersen.

4. Stel je eerlijk en kwetsbaar op

Bij een gesprek heb je vaak maar een uur om er achter te komen of jij bij het bedrijf past en of het bedrijf past bij jou. Daarom moet je in die tijd je kaarten op tafel leggen. Neem dus vooral geen blad voor je mond, vraag veel en vertel wat jou drijft, datgene "what makes you tick". En probeer er ook achter te komen wat niet bij je past. Maar het belangrijkste is dus altijd te laten zien wie je echt bent, waar je nu goed in bent (added value), en zeker ook wat je persoonlijke ontwikkelpunten zijn.

5. Stelt de recruiter de juiste vragen?

Een Recruiter heeft vaak de neiging om alleen die vragen te stellen die hem of haar antwoord geven op de vraag of je past bij het profiel dat wordt gezocht. Maar houd er rekening mee dat de ervaren recruiter ook vragen stelt waarvan niet zozeer het antwoord hem of haar interesseert, maar die vooral zijn bedoeld om te kijken hoe je reageert op de vraagstelling. Ik doe dat bijvoorbeeld als het een functie betreft in een complexe werkomgeving of als ik merk dat iemand niet helemaal uit de verf komt tijdens het gesprek. Zo krijg ik een beeld van hoe de sollicitant zal reageren in zijn werkomgeving en binnen de groep. Als sollicitant is het dus altijd belangrijk goed te weten waar je sterke en minder sterke punten liggen en dat je in het sollicitatiegesprek jezelf blijft en je niet uit het veld laat slaan.

6. Laat de recruiter je de afdeling zien?

Bij de receptie of elders in het gebouw kan het heel hectisch zijn, en dat is waarschijnlijk geen goede afspiegeling van waar je komt te werken. Vraag altijd even of je een kijkje in de keuken mag hebben om je beeld compleet te maken. Ik zelf laat altijd een stuk van het bedrijf zien, of iemand nu een heel goede indruk maakt of niet. Een Recruiter doet z'n/haar werk pas goed, vind ik, als hij/zij alle beschikbare informatie heeft gegeven die op dat moment nodig is. En dat is het moment waarop jij je als sollicitant een indruk moet vormen over die specifieke functie binnen dat specifieke bedrijf. Hoe meer je ziet, hoe enthousiaster je wordt. Een kleine site seeing is hier mijns inziens een belangrijk onderdeel van. Aanvullende interviewrondes zullen je beeld nog sterker maken natuurlijk, maar deze heb je in elk geval vast in je zak zitten.

7. Recruiters kijken ook naar je soft skills

Soft skills zijn vandaag de dag in sommige gevallen misschien nog wel belangrijker dan de hard skills. In veel banen wordt namelijk veel communicatie en interactie van je gevraagd dan heb je die skills echt wel nodig. Hard skills kun je verder ontwikkelen. Als je Java kent kun je je bijvoorbeeld ook Scala, Polymer of welke tech dan ook eigen maken. Soft skills zijn veel lastiger aan te leren, maar dus in steeds meer gevallen cruciaal of jij wordt "uitgekozen" of een andere persoon. Ben je daarvan bewust, dus lach, praat, luister, stel vragen en blijf concreet in je antwoorden.

Micha Lekawael is toprecruiter bij ING

1 / 25