Menu
Salaris

Geschreven door Anne van den Berg

Hoe IoT de banenmarkt verandert

Organisaties die een IoT-strategie inzetten, zoeken deze tech-vaardigheden.

Onder meer kennis van machine learning, programmeren van microcontrollers en AutoCAD zijn vaardigheden waar bedrijven de komende jaren om verlegen zitten. Maar de IoT-revolutie verandert meer...

Er komen honderden miljoenen IoT-apparaten online de komende jaren en volgens de laatste cijfers komen er een kwart miljoen unieke applicaties bij voor het IoT van nu tot 2020. Dat betekent uiteraard dat er werkgelegenheid bijkomt voor getalenteerde ontwikkelaars en IT'ers. Maar er zijn ook subtielere manieren waarop IoT de banenmarkt transformeert.

Overal ter wereld zijn bedrijven bezig met het opzetten van strategieën rond IoT, alleen zijn ze nog helemaal niet ingericht op deze tak van sport. Dat betekent dat de processen binnen die bedrijven er niet op is berekend en ze hebben ook het talent niet dat ervoor nodig is. Voor een succesvolle IoT-strategie heeft een bedrijf mensen nodig met bepaalde technologie-vaardigheden. Hier noemen we de belangrijkste.

Keiharde technische vaardigheden

Met vaardigheden binnen de gelederen als circuit design, AutoCAD en het programmeren van microcontrollers kunnen bedrijven circuit designs aanpassen aan nieuwe soorten hardware en systeemeisen. Ook hebben ze hiermee de mogelijkheid om nieuwe hardware te ontwerpen en daarvoor te programmeren. Verder is er veel behoefte aan mensen die overweg kunnen met machine learing, algoritmes en data analyse, zodat bedrijven nieuwe manieren kunnen ontwikkelen om data te verzamelen en te analyseren. Daarmee kunnen ze ook werkelijk gaan reageren op alle data die binnenkomt vanuit al die nieuwe connected devices.

Daarnaast komt er veel aandacht voor hoe al die verbonden apparaten kunnen communiceren met de mensen die ze ontwerpen, ontwikkelen en bouwen. Maar ook voor hoe deze apparaten communiceren met elkaar. Mensen die dit begrijpen zullen dus erg gewild zijn.

Machine-to-machine communicatie en beveiliging

Een van de dingen waar ook naar wordt gekeken is het idee van crowdsourcing. Maar in dit geval bestaat de 'crowd' dus uit al die verbonden apparaten. Het gaat er dan bijvoorbeeld om hoe je inzicht kunt krijgen in wanneer een apparaat kapot zal gaan?

Stel je een sensor voor in de airconditioning van een huis. Die meet het koelniveau, het energiegebruik en allerlei andere bruikbare waarden. Zo'n sensor merkt niet alleen op wanneer er te weinig koelte wordt geproduceerd, maar ook wanneer het apparaat anders gaat trillen. Als het vervolgens kapot gaat, dan gaat deze data het internet op en wordt het gedeeld met alle andere airconditionings van dezelfde makelij. "Als dit en dit gebeurt, dan ga je bijna kapot!"

Vervolgens zullen alle andere apparaten nieuwe meldingen zetten, zodat hun eigenaren van tevoren gewaarschuwd kunnen worden dat hun apparaat moet worden nagekeken of vervangen. Dat weet je als eigenaar dan dus al voordat het werkelijk gebeurt. Mensen die dit begrijpen en kunnen maken zullen dus hoge ogen gaan gooien op de arbeidsmarkt.

Het IoT vereist hierdoor ook veel aandacht voor beveiliging, omdat er heel veel nieuwe mogelijkheden bijkomen om data te stelen, of om apparaten over te nemen. De schaal van het netwerk, de hoeveelheid communicatie en het grote aantal endpoints maken het IoT behoorlijk complex. En daarom zal de vraag naar onwikkelaars en programmeurs die kaas hebben gegeten van beveiliging flink stijgen. En dat geldt ook voor mensen die ervaring hebben met kwetsbaarheidsanalyses.

De menselijke factor

Maar er is nog een andere, meer menselijke manier waarop het IoT de banenmarkt zal veranderen, waar mensen het niet vaak over hebben. Met zoveel verbonden apparaten die potentieel de mogelijkheid hebben om saaie en repetitieve taken over te nemen, kan het IoT de menselijke ervaring op dezelfde manier veranderen als ooit gebeurde door de lopende band en de industriële revolutie. Het brengt ons een fundamentele verandering van de relatie tussen mensen en machines. Concreet betekent dat dat er meer tijd en energie vrijkomt om problemen op te lossen door het ontwerpen van technologie die bijvoorbeeld iets aan vervuiling doet, energie bespaart of energie opwekt. Als je het IoT bijvoorbeeld in een datacenter gebruikt om te kijken wat de optimale temperatuur is en om het energieverbruik te reguleren, dan help je bedrijven om energie te besparen zonder dat ze daar extra mensen voor moeten inzetten. En zo blijven er meer middelen over om mensen in te zetten voor het zoeken naar nieuwe kennis en het verwezenlijken van nieuwe ideeën.

11 / 25