Menu
Coaching

Geschreven door Rick van Schaik

7 carrièreadviezen voor IT'ers

In je loopbaan moet je kansen pakken, maar ook sommige zaken lekker laten liggen.

Of je nu net begint of al langer werkzaam bent als bijvoorbeeld IT-manager, er zijn risico's die je soms moet nemen om een droombaan te krijgen, aanspraak te maken op een felbegeerde promotie of om nieuwe inzichten op te doen. Dit zijn 7 tips.

1. Kijk verder dan de bekende IT-mekka's

In de Verenigde Staten zijn Silicon Valley en Silicon Alley (in New York) twee voorbeelden van enerverende hotspots in de IT-sector. Maar ook Nederland en België kennen in de stedelijke gebieden zulke concentraties met veel start-ups en gevestigde IT-bedrijven. Wees niet bevreesd om zulke regio's juist te bieden en voor een IT-carrière dichter bij huist te kiezen, zegt CTO Nate Good van ShowClicks, een specialist in ticketing en eventmanagement.

Good sloeg zelf kansen af om in Silicon Valley te gaan werken en heeft daar geen moment spijt van gehad. "Het is soms juist aantrekkelijk een dikke vis in een kleine vijver te zijn", zegt hij. "Misschien woon je in een kleine stad of een dorp, maar technologie is overal en je vaardigheden tellen daar ook."

2. Laat bedrijfscultuur voorop staan

Een groot deel van je leven besteed je op de werkvloer, dus zorg ervoor dat je baan en de werksfeer die daarmee gepaard gaat in lijn ligt met je eigen normen en waarden. Kortom, zorg ervoor dat je jezelf op je gemak voelt.

"Zelfs al is er een match met je vaardigheden en ervaring, dan past het misschien niet om IT-werk bij een grote, internationale zakenbank te gaan werken of bij een klein, hip alternatief advertentiebureau", zegt Good. "Soms moet je dieper inzoomen en kijken of het je bevalt wat onder de oppervlakte ligt."

Banensites en netwerken als LinkedIn kunnen je helpen om van te voren na te gaan of de bedrijfscultuur wel bij je past voordat je ja zegt op een aanbod.

3. Er is meer dan alleen salaris

Een stevig salaris is een groot voordeel, maar als dit ten koste gaat van familie, sociale activiteiten of hobby's, dan is het misschien het extra geld niet waard "Het moet meer gaan om passende bedrijfscultuur, groeimogelijkheden en prettig werken met mensen die dezelfde missie onderschrijven", zegt Good. "Al het geld in de wereld helpt je niets als je 16 uur per dag moet werken, nauwelijks weekenden hebt en daardoor geen tijd hebt voor vrienden, familie en hobby's."

4. Netwerk ook buiten je branche

Het lijkt logisch om vooral te netwerken met mensen binnen je branche of mensen die je passie voor NoSQL of AI delen en dat kan via evenementen, GitHub, verenigingen en netwerkborrels, maar sluit je ogen niet voor de kansen die ontstaan als je werk en interesses met mensen bespreekt buiten je comfortzone. Je ziet dan soms carrièrekansen die je anders niet gezien had, zegt carrièreadviseur Rick Gillis.

"Vergeet niet dat, vooral in kleinere IT-markten, die collega binnen je branche, die over dezelfde vaardigheden en ervaring beschikt en misschien ook op zoek is naar een nieuwe baan, zijn connecties en tips niet met jou gaat delen."

5. Werk samen met slimmere mensen dan jijzelf

Wees niet bang te werken met mensen wiens intelligentieniveau, ervaring of resultaten intimiderend op je overkomen. Hoewel je misschien denkt daaraan nooit te kunnen toppen, is de kans groot dat je er het één en ander van kunt leren.

"Ga actief op zoek naar situaties waarin je wordt omringd door mensen met meer inzicht, ervaring en vaardigheden", zegt Gillis. "Dit is waar mentoring om draait - je gaat geheid dingen van ze leren."

6. Werk ook eens voor een klein bedrijf of een start-up

Ooit was Apple een kleine start-up. HP begon ooit vanuit een garage. Als je werkelijk gelooft in de ideeën van een klein bedrijf en hun capaciteit te slagen met het product of de dienst, dan kun je die kans maar beter aanpakken, omdat dit zich dubbel en dwars uit kan betalen.

Start-ups zijn geweldige plekken om je onafhankelijk denken, creatieve vaardigheden en teamplayer-skills te ontwikkelen. "Wees niet bang voor een iets lager salaris in ruil voor aandelenopties of een belangrijkere positie - dit kan enorm voor je gaan werken als het bedrijf succes heeft", zegt Gillis.

7. Durf anders te zijn

Wees niet bang om je te laten gelden als je een origineel idee bedenkt of je voelt dat een policy, proces of 'hoe wij het altijd doen' niet voor jou of het bedrijf werkt. Technologie evolueert door de ideeën van gewone mensen van vlees en bloed. Ervoor zorgen dat je ideeën gehoord worden, kan het verschil betekenen tussen falen en succes.

Wees niet bang je eigen pad te kiezen, zegt Good. "Ondanks wat 'algemene kennis' voorschrijft, is het kiezen van een eigen koers het slimste wat je voor je eigen carrière kunt doen, of dat nu gaat om verhuizing naar een ander land, het pitchen van een wild plan of een multinational verlaten voor een start-up."

16 / 25