Menu
Interview: Achmea

Een portaal bouwen waarop miljoenen mensen inloggen

Met een select groepje van heel goede mensen

Achmea heeft een omvangrijk IT-landschap voor labels als FBTO, Centraal Beheer, Interpolis en Zilveren Kruis. De schaalgrootte is aanzienlijk en de belangen zijn groot. De juiste inzet van technologie is een absolute voorwaarde om op deze schaal succesvol te kunnen zijn.

"Op de portalen die wij bouwen moeten miljoenen verzekerden kunnen inloggen. Dat is natuurlijk een fantastische uitdaging", vertelt Eppo van der Plas, lead architect portals en API's binnen Achmea. "Alles moet goed en snel werken, ook bij piekbelastingen zoals bijvoorbeeld in de eindejaarsperiode, als mensen kunnen overstappen van zorgverzekering."

Verzekeren in een digitale wereld

Eppo's afdeling van solution architecten vertaalt de behoeften van de business afdelingen naar oplossingen die daadwerkelijk gebouwd kunnen worden door de ontwikkelteams. "Als verzekeraar in een digitale wereld staan we in het hart van allerlei ontwikkelingen. Onze klanten willen zowel digitaal als persoonlijk worden geholpen en onze processen zijn steeds meer verweven met partners in een netwerk. Daarnaast moeten we ook voldoen aan de wet- en regelgeving want er zijn allerlei instanties die heel precies controleren wat Achmea doet. Onze IT-systemen moeten dus vlekkeloos functioneren ", aldus Eppo.

Champions League niveau

"Dit betekent dat we heel veel verwachten van onze mensen. Die moeten op het niveau van de Champions League werken zeg maar", vervolgt Eppo. "We zorgen dan ook goed voor onze 'sterspelers'. Wij geven onze mensen de juiste mate van autonomie om hun talenten tot zijn recht te laten komen. Daarbij hoort ruimte om te leren, maar ook ruimte om fouten te maken. Dat alles wel met visie en focus om het einddoel te bereiken met het juiste team. Bij Achmea werk je tussen echte vakmensen waar je veel van kunt leren."

Investeren in mensen

Omdat er veel kennis en kunde nodig is, investeert Achmea veel in haar mensen. IT-architecten en ontwikkelaars hebben toegang tot allerlei tools en kunnen met van alles en nog wat experimenteren. Dat gebeurt binnen Achmea maar ook samen met vaste technologiepartners zoals Microsoft en Sitecore. Eppo vervolgt: "Onze teams kijken regelmatig bij elkaar in de keuken en er is een grote mate van respect voor elkaars inbreng. Onze technologiepartners krijgen direct input vanuit de praktijk en wij staan voorop bij het gebruiken van nieuwe mogelijkheden."

Gaan voor resultaat

Met al die tools en mogelijkheden wordt er wel verwacht dat ze topkwaliteit leveren. "Mijn mensen worden primair aangesproken op kwaliteit. Daarin hebben ze een end-to-end verantwoordelijkheid. Want de IT moet feilloos werken, dat is op deze schaal een absolute must." Maar het draait niet meer alleen om de 'harde' kant van de IT. Er is in toenemende mate aandacht voor de meer 'zachte' skills en manieren van samenwerken. "De professionals die beiden hebben, maken het verschil", aldus Eppo.

Wil jij in een succesvol team meewerken aan de IT-oplossingen van Achmea? Kijk dan hier voor de vacatures. Zo is er onder andere plaats voor een Senior Sitecore developer en een Lead frond-end developer

6 / 25