Menu
Vaardigheden

4 signalen dat het tijd is voor een nieuwe baan

Zelfreflectie of problemen bij het bedrijf zijn drijfveren voor de banenjacht.

Iedereen heeft wel eens een slechte dag op het werk, maar als de slechte dagen vaker beginnen voor te komen dan een goede, is het duidelijk tijd voor een nieuwe uitdaging. De economie begint aan te trekken, dus er is geen goede reden om te blijven bij een bedrijf dat worstelt en waar je niet tevreden bent of om een functie te vervullen die je niet gelukkig maakt.

"Er zijn twee manieren om hiernaar te kijken", zegt Howard Seidel, wervingsconsultant bij Essex Partners. "Soms zijn er externe factoren, zoals een bedrijf dat in financieel zwaar weer verkeert of een reorganisatie overweegt die impact kan hebben op je werk. En soms zijn het interne factoren, bijvoorbeeld als je begint te kijken naar wat je eigenlijk wilt doen in je leven en je jezelf de vraag stelt of je echt tevreden bent."

Wat je motivatie ook is, volgens Seidel zijn er een paar duidelijke waarschuwingssignalen, zowel interne als externe, dat het tijd is om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

1. Financiële problemen

De tekenen zijn duidelijk zichtbaar als een bedrijf financiële problemen heeft, zegt Seidel. Dat zijn bijvoorbeeld een vacaturestop, inperken van budgetten of vergoedingen, klachten over facturen die niet zijn voldaan, moeilijk doen over declaraties - allemaal tekenen dat de organisatie moeite heeft financieel gezien het hoofd boven water te houden.

Andere tekenen dat er financiële druk is zijn bijvoorbeeld als het bedrijf zichzelf in de verkoop zet, ontslagrondes, het sluiten of verkleinen van afdelingen of het terugtrekken van geld dat is bedoeld voor research & development, aldus de wervingsspecialist.

"Vooral in de IT is het een zorgelijke zaak als er niet wordt geïnvesteerd in innovatie of dat de focus verschuift naar het simpelweg draaiende houden van het bedrijf. Op dat moment moet je goed kijken of een bedrijf de leiders heeft die in staat zijn om het tij te keren, of je daar wel onderdeel van wilt zijn en of het de moeite waard is om aan te blijven."

2. Verloop personeel

Nog een duidelijk waarschuwingssignaal is als het bestuur, je leidinggevenden en/of je directe collega's actief op zoek zijn naar ander werk, aldus Seidel, of als de huidige organisatie een nieuwe managementshiërarchie implementeert of nieuwe leidinggevenden aanstelt."Is er een reorganisatie geweest? Zijn er nieuwe organogrammen en een nieuwe strategie?"

"Dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat je naar de dichtstbijzijnde nooduitgang moet rennen, maar soms is het in deze situaties zo dat de nieuwe leidinggevenden niet goed bij de cultuur past of dat mensen botsen met diens persoonlijkheid en dat verandert de hele dynamiek van het bedrijf. Soms, vooral met nieuw management, willen nieuwe leidinggevenden graag hun eigen teams beginnen en dat leidt tot ontslagen."

3. Persoonlijke relaties

Persoonlijke conflicten, nare collega's, micromanagers en andere persoonlijke issues kunnen behoorlijk verzurend werken en een grote motivatie zijn om ander werk te zoeken. Als je niet goed door één deur kunt met je baas of met andere mensen in je team, of als het nieuwe management niet lekker mixt met de bedrijfscultuur ga je snel opzien tegen het naar je werk gaan.

"Persoonlijke issues als deze kunnen het verschil betekenen tussen iemand die dol is op zijn of haar baan en iemand die de werkomgeving niet kan uitstaan. Als je eerder prima met iedereen overweg kon, maar opeens niet meer wordt uitgenodigd voor vergaderingen, je bijdrages worden genegeerd en je conflicten hebt met de strategie of het bedrijf - nou, dat is een luide alarmbel."

4. Tevredenheid

Maar een van de allerbelangrijkste signalen is hoe betrokken en tevreden je zelf bent, vindt Kelly Max, oprichter van HR-softwareconsultancy Haufe USA.

"Mensen weten meestal instinctief wel wanneer het tijd is om te gaan, maar het is moeilijk om dat toe te geven aan jezelf. Het belangrijkste kenmerk om naar te kijken is je algehele tevredenheid over je werk: leer je iets nieuws? Voel je passie voor je werk en heb je het gevoel dat het nuttig is? Heb je een plan om te groeien en het idee dat je succes gaat vinden? Of voel je alsof je een plafond hebt bereikt, of vastzit? Ben je emotioneel of fysiek uitgeput en geeft het idee naar je werk te moeten je een verschrikkelijk gevoel?"

Als dat laatste het geval is, moet je volgens Max vooral geen overhaaste beslissingen nemen. Maar kijk of je vaardigheden, talenten en ervaring kunnen worden gebruikt binnen het bedrijf om iets te veranderen. Er is een reden dat je nog je huidige functie hebt, dus kijk naar de missie, waarden en richting van het bedrijf en bepaal of die overeenkomen met je eigen doelen. Als dat zo is, dan kan een nieuwe manager, meer verantwoordelijkheden of een ander soort interne wijziging nuttig zijn.

Maar als dat niet zo is, wordt het tijd om je netwerk aan te spreken en contact op te nemen om te zien of er andere uitdagingen in jouw sector en vakgebied zijn, terwijl je ondertussen je CV bijwerkt, vindt wervingsspecialist Seidel.

"Als je deze signalen ziet, is het goed om te beginnen met netwerken. Je krijgt dan niet alleen een beeld van welke ervaring wordt gezocht in je sector, maar je maakt jezelf ook zichtbaarder voor potentiële werkgevers en collega's. Vanuit die positie kun je contact opnemen met wervers en HR-managers en solliciteren naar functies", zegt hij.

8 / 25