Menu
Trends

12 fantastische banen van de toekomst

Bereid je voor op je nieuwe carrière.

Meer dan de helft van alle banen van vandaag verdwijnen binnen twintig jaar. Daar komen andere leuke tech-banen voor terug, en wel in deze 12 werkvelden.

De beste banen

De techbanen van de toekomst zijn programmeurs, analisten, applicatie- en systeemontwikkelaars, database- en netwerkadmins, engineers, ontwerpers, architecten, wetenschappers, onderzoekers, statistici, specialisten, project- en systeemmanagers, systeem- en data-integrators, technici, kwaliteitscontroleurs, trainers en consultants in de volgende 12 werkvelden.

Robotica

Als je van science fiction houdt dan heb je ongetwijfeld al een glimp van de toekomst van robotica en robots opgevangen. Robots als schoonmakers, bedienden, barmannen, in de zorg en zelfs als redders in nood. Nu al worden robots ingezet in de maakindustrie, in energiewinning, transportatie en opslag, (zelfrijdende) auto's, in het leger en diverse andere industrietakken.

Drones

In de toekomst zijn er overal drones, net als robots overigens. Bijvoorbeeld in de bewaking, entertainment, in het leger, bezorgdienst, milieudienst, hulpdiensten en media. Drones met scanners, sensoren, microfoons, camera's, lasers, drugs, bommen en alles wat maar kan worden gedragen, gekopieerd en gecodeerd.

3D-printing

3D-printing zal een eindeloos aantal producten opleveren, zoals bruggen, gebouwen, huizen, en zelfs auto's, vliegtuigen en treinen. In de toekomst kan alles van fysiek en tastbaar is en kan worden bedacht door het menselijke brein of computerchips realiseerbaar worden met behulp van 3D-printing.

Zelfrijdende auto's

Zelfrijdende auto's zijn pas het begin van "zelfrijdende" technologieën. Uiteindelijk zullen er zelfrijdende bussen, vrachtwagens, treinen, vliegtuigen, schepen en alles waar nu een mens voor nodig is om te kunnen navigeren.

Smart Cities/Smart Buildings

Slimme steden, gebouwen en huizen zijn er al over heel de wereld. Deze markt wordt alleen maar groter en zal zich uitbreiden tot alle aspecten van de bouwsector.

Smart Farming & Agricultuur

Naast slimme bouwwerken zijn er ook slimme boeren. Daarin wordt onder meer water gewonnen uit lucht, sensoren gebruikt om het weer en de grond te meten, telematica ingezet op werktuigen, biometrie op het vee en veel andere automatiseringsmogelijkheden.

Artificial Intelligence/Machine Learning

Alles wat elektronisch is, of rekenkracht bezit, zal uiteindelijk AI- en/of ML-technologie in zich hebben. In de toekomst zullen machines net als mensen kunnen voelen, denken en reageren, wat al het andere in deze lijst mogelijk maakt. Machine learning wordt gedefinieerd als het onderzoek dat computers de mogelijkheid moet geven te leren zonder dat daar expliciet programmeren voor nodig is, terwijl kunstmatige intelligentie gaat over machines die intelligentie bezitten via wetten, logica en/of algoritmen.

Virtual Reality/Augmented Reality

VR is een kunstmatige, door de computer gegenereerde simulatie van het echte leven, of een fantasie-omgeving, met zowel auditieve als visuele simulatie. AR legt een laagje toevoegingen op de realiteit en dat laagje wordt eveneens door de computer gegenereerd. De opties voor de entertainmentindustrie zijn eindeloos, maar het is ook toepasbaar in het onderwijs, wetenschap en allerlei markten en beroepen.

Nanotech/nanowetenschap

Nanowetenschappen staan nog steeds in de fase van onderzoek en ontwikkeling. De microscopisch kleine nanites, oftewel nanomachines, zijn kleine machines die zichzelf kunnen repliceren of samen kunnen werken om andere machines te bouwen, zoals nanochips, nanorobots, oftewel nanobots. Deze nanites kunnen tevens ziekten diagnosticeren, behandelen en zelfs helen. Ze vernietigen bacteriën en virussen en behandelen wonden. Naast het behandelen van mensen kan deze technologie ook worden ingezet bij dieren, in voedsel en in de leefomgeving (water, lucht en aarde).

Security

Security, of het nu cybersecurity is of fysieke beveiliging, blijft een snelgroeiende markt. Er lopen schattingen dat we nu al een wereldwijd tekort hebben van 1 miljoen securityprofessionals. En dat wordt alleen nog maar erger nu aanvallers steeds slimmer worden in zowel strategie als technologie. Daarnaast neemt het aantal doelen toe, zeker als we leven in een wereld met miljarden IoT-apparaten.

Holografische en 3D entertainment

Driedimensionaal schaken, holografische spellen en films, en interactieve kaarten, bouwtekeningen, dashboards, catalogi, handboeken, presentaties en meer, die boven verschillende consoles zweven en in elke industrietak wel van toepassing kunnen zijn. Je kan denken aan een holografisch systeem die helpt bij een harttransplantatie op een virtuele patiënt die de arts kan coachen terwijl die bezig is en hem kan informeren over opties, fouten, en voortgang.

Holo-phones

Telefoon op je polshorloge en draadloze tech zijn inmiddels gemeengoed en dat wordt alleen maar verder ontwikkeld. Holo-phones zijn al beschikbaar, maar nog niet echt gebruiksklaar. De toekomst van holo-phones en draadloze technologie kan onder meer microchips in of op de huid opleveren, zodat iedereen met elkaar in verbinding staat. IoT zou dan meer worden het Internet van Menselijke Wezens.

17 / 21