Menu
Vaardigheden

10 broodnodige vaardigheden voor je toekomstige baan in IT

Ligt er voor jou een zonnige toekomst te wachten?

De technologische wereld van vandaag ziet er heel anders uit dan die van gisteren, zeker met de komst van IoT. Dat betekent dat je andere vaardigheden nodig hebt, en we geven hier de 10 meest gevraagde skills van vandaag en morgen.

De beste vaardigheden voor de toekomst

Het IoT explodeert, met steeds meer apparaten die met elkaar in verbinding komen te staan. Er is alleen wel een probleem: er is niet genoeg talent met de juiste vaardigheden om IoT-projecten te managen en uit te voeren. Het is zelfs zo dat het tekort aan mensen en het gebrek aan expertise het grootste obstakel is voor bedrijven die juist zo graag voordelen uit IoT willen halen, zo zegt onderzoeksbureau Gartner. "Techbedrijven zijn allemaal bezig met het bestendigen van hun IoT-strategieën, maar wat we zien is dat ze niet de processen en de mensen hebben die het kunnen uitvoeren. Gartner zegt zelfs dat driekwart van alle IoT-projecten twee maal zo lang duurt dan zou moeten omdat er te weinig talent in huis is om er vaart achter te zetten", zegt Rich Pearson van arbeidsbemiddelingssite Upwork. Uit de omvangrijke database van Upwork hebben we de tien meest gevraagde vaardigheden gedestilleerd die bedrijven nodig hebben om hun IoT-strategie succesvol uit te voeren.

Machine Learning

Algoritmen in machine learning creëren slimmere apparaten, applicaties en andere producten door het gebruik van datasensoren en andere verbonden apparaten. De algoritmen kunnen worden gebruikt om voorspellingen te doen door het in kaart brengen van datapatronen, maar dat vergt wel een expert in big data-management en machine learning, zegt Pearson. "De vraag naar expertise in machine learning is in het afgelopen jaar met meer dan 200 procent gegroeid. Elk bedrijf probeert meer data te verzamelen vanaf verbonden apparaten en sensoren, en ze hebben de expertise nodig om niet alleen de data eruit te halen maar tevens in het bouwen van algoritmen die van die data inzichten en analyses kunnen maken."

AutoCAD

AutoCAD is de belangrijkste ontwerpsoftware voor engineering en de vraag naar expertise op dat gebied groeit snel nu ook het aantal en de complexiteit van IoT-apparaten stijgt. Slimme verbonden apparaten hebben vaak een hele nieuwe set aan ontwerpprincipes nodig, zoals ontwerpen die hardware standaardiseert of juist persoonlijker maken, en AutoCAD maakt het mogelijk dat deze productontwikkelprocessen snel en efficiënt veranderingen kunnen doorvoeren.

Node.js

Node.js is een open source-omgeving voor server-side webontwikkeling die gebruikt wordt om verbonden apparaten als onder meer de Arduino en de Raspberry Pi te managen. Node.js is het voorkeursplatform voor ontwikkelaars die hun expertise willen inzetten voor het bouwen van applicaties voor IoT, zegt Pearson, en in de laatste twaalf maanden is het platform zelfs nog veel volwassener geworden. "De meeste bedrijven gebruiken dit als de fundering van hun IoT-initiatieven, omdat het ongelooflijk stabiel en toegankelijk is geworden. Dat is belangrijk voor kleine formaten als wearables, maar we zien het tevens worden gebruikt in grote ondernemingen als Netflix, PayPal en Uber - en we gebruiken het hier bij Upwork."

Security-infrastructuur

De beveiliging van informatie en de angst om informatie te lekken zijn de belangrijkste aspecten in de ontwikkeling van IoT, zo meldt een onderzoek van TEKsystems, vanwege de enorme schaal en complexiteit van IoT in verbindingen, communicatie en in de verbonden apparaten zelf. "Security is een topprioriteit. Alles staat in verbinding met het internet en dus is er risico. Dus elke vaardigheid in security, vooral in de beveiliging van software en hardware, is belangrijk in IoT."

Security-engineering

Security is een grote zorg in de IoT. Naast de beveiliging van de infrastructuur heb je tevens de zorg voor een datalek en privacyproblemen die voorkomen als een verbonden apparaat wordt gehackt en de data wordt gestolen, zegt Pearson. Daarom investeren veel bedrijven in security-engineering en zoeken ze talent dat over vaardigheden beschikt in het identificeren van fysieke en logische bedreigingen in embedded systemen zoals lokale controllers en gateways, zegt Pearson. "Binnen de grotere vraag naar securityvaardigheden zien we vooral een stijging in de vraag naar mensen die een assessment kunnen uitvoeren in het identificeren van kwetsbaarheden, met name op endpoints. De beveiliging van hardware wordt belangrijker." In de laatste paar maanden is de vraag naar vaardigheden in de specifieke IoT-diensten van CloudFlare en Orbit enorm toegenomen, voegt Pearson toe.

Big Data

IoT zorgt voor een enorme toename van data en genereert daardoor flinke datavolumes voor bedrijven om te analyseren. Bedrijven verzamelen alle data die relevant zijn voor hun business terwijl ze tegelijkertijd alle onnodige data eruit moeten filteren. Dat vergt een zeer efficiënt mechanisme, met kunstmatige intelligentie, software en protocollen, zegt Pearson. "We zien een sterke vraag naar datawetenschappers en back-end engineers die algoritmen kunnen ontwikkelen en al die separate databronnen kunnen onderbrengen in een architectuur. Het gebruik van AI in combinatie met big data kan bedrijven helpen om al dat soort zaken sneller en efficiënter te doen."

GPS-development

De GPS-markt is weer helemaal levend en wel, dankzij IoT en vooral de wearables, slimme voertuigen en logistieke bedrijven. Analistenfirma ABI voorspelt dat de GPS-markt in 2019 3,5 miljard dollar waard is. Er is nog steeds een grote vraag naar professionals die in staat zijn GPS-gerelateerde technologie te ontwikkelen voor draagbare apparaten, slimme voertuigen en andere IoT-toepassingen, zegt Pearson.

Circuitontwerp

Bedrijven werken aan aanpassingen aan chipdesign om ze geschikt te maken voor IoT-apparaten. Neem bijvoorbeeld applicaties die leunen op batterijen die lang meegaan; die hebben een speciaal ontworpen printplaat nodig om de energieconsumptie te optimaliseren, of ze hebben meerdere chips en sensoren op één printplaat. Dat betekent dat de vraag naar specialisten op het gebied van PCB- en 3D-ontwerpen stijgt, zegt Pearson.

Microcontroller-programmeren

Het IoT bestaan uit miljarden kleine apparaten die met elkaar verbonden zijn, waarvan veel minimaal een microcontroller nodig hebben om enige intelligentie aan het apparaat toe te voegen, waarmee het zijn rekentaken kan uitvoeren. Microcontrollers zijn goedkope, zuinige ingebakken chips met werk- en data-geheugen op het systeem. Microcontrollers gebruiken een aparte taal, zoals bijvoorbeeld Arduino, wat gebruikt wordt in automatiseringsprojecten en door sensoren.

18 / 21