Menu
Interview

Technologie is het probleem niet

Innovaties met cloud, IoT en blockchain moeten vooral landen in de organisatie

Er zijn veel nieuwe technologieën die je slim kunt inzetten voor innovaties. Denk aan allerlei soorten cloud, maar ook aan exotischer zaken als augmented reality, Internet of Things en Blockchain. Experts kunnen die al heel goed toepassen. Maar Joris Geertman van KPN Consulting pleit ervoor dat je vooral heel goed moet letten op hoe de innovaties landen bij de organisatie. Want als die landing verkeerd gaat, zo is zijn ervaring, is het hele traject verloren moeite.

Mensen moeten de nieuwe technologie ook echt gaan gebruiken, maar daar wringt de schoen vaak, stelt Geertman, Director Innovatie bij KPN Consulting. "Met innovatie gaat het mis bij the other side of innovation, bij het naar beneden gaan. Daarom moet je er goed op letten of een organisatie er al klaar voor is. Vervolgens kun je de technologie laagdrempelig introduceren, passend in de legacy infrastructuur. Alleen zo creëer je draagvlak."

Implementeren en beheren

Kijk alleen al naar het gebruik van unified communications over organisatiegrenzen heen, stelt hij. "Bijvoorbeeld Skype kun je heel simpel gebruiken, maar het heeft ook een heel erg rijk gebruik, met partners, ad hoc meetings en ga zo maar door. De technologie maakt dat allemaal mogelijk, maar bij de inzet merk je al snel dat er een enorm verschil is in de volwassenheid in gebruik binnen organisaties. Bij de implementatie ervan moet je daar heel goed op letten, anders grijpen mensen toch gewoon weer terug op de mail."

Technologieën implementeren en beheren is precies wat KPN Consulting doet, dus Joris komt dit iedere dag tegen. "We kijken naar alles rond de werkplek, connectivity, cloud en infrastructuur, data en applicaties. Eigenlijk doen we alles behalve development, al hebben we wel 30 applicatiedevelopers in dienst. Want applicaties zijn heel belangrijk voor organisaties en als je ermee werkt moet je er ook alles van afweten."

Windows Continuüm

Bij het implementeren kijkt Joris dus niet alleen hoe nieuwe technologieën moeten worden ingezet, maar ook naar het inrichten van de processen. Zo hebben ze bij een grote verzekeraar unified communications ingezet. Dat had grote voordelen omdat er met deze technologie makkelijk tussen de verschillende afdelingen en over de organisatiegrenzen heen gecommuniceerd kon worden. "De implementatie daarvan is vrij standaard, maar er moesten wel een man of 800 getraind worden op de technologie."

Wil je ook innovaties laten landen bij organisaties? Kijk dan naar de vacatures van KPN Consulting

Vaak moet je ook kijken waar iets precies past, aldus Joris. Zo zijn ze ook bezig met pilots voor Windows Continuüm, voor het mobiel maken van werkplekken. "Die technologie is er nog niet helemaal, omdat je nog een kastje nodig hebt om je mobiel als pc te gebruiken. Daar moet je rekening mee houden. Daarnaast is het niet voor iedereen in de organisatie toepasbaar. En dat maakt het weer minder leuk voor beheer, omdat die standaardisatie wil. Al die factoren spelen mee en in die context moet jij kijken hoe je zoiets laagdrempelig introduceert."

Landen in de context

Zo heeft Joris nog meer voorbeelden van technologieën die redelijk makkelijk ingezet kunnen worden door de technici van KPN Consulting, maar waarbij vooral het gebruik moet worden bekeken. Neem een bouwplaats. Daar zijn heel veel partijen bij betrokken, waardoor ze heel onoverzichtelijk zijn. "Men heeft vaak bijvoorbeeld geen idee hoeveel boormachines er zijn, waar ze zijn en of ze worden gebruikt. De helft ligt dan ook te verstoffen of wordt gestolen. Als je daar sensoren in zet, dan kun je ze veel efficiënter inzetten. Een andere mogelijkheid op die bouwplaats is de inzet van overalls met sensoren. Daarmee kun je zien of iemand wel goed tilt en of er dus kans is op rugklachten."

Dat moet natuurlijk met een opt-in, verzekert Joris, omdat je heel goed op de privacy moet letten. "Maar technologisch gezien is het allemaal geen enkel probleem. Je moet er vooral voor zorgen dat er ook daadwerkelijk iets met de data gebeurt. Dat is de echte uitdaging in dit werk." Daarom moet je nieuwe technologie laten landen, legt Joris uit. Eerst een Proof-of-Concept, dan een pilot en daarna pas productie. Alleen zo kun je iets nieuws inpassen binnen de context.

Use cases en Blockchain

Dat geldt in dezelfde mate voor nieuwe technologieën als blockchain als voor meer geaccepteerde als de cloud. Joris: "Iedereen kan een clouddienst uit de muur trekken. Maar in zichzelf is de cloud niets, terwijl het toch heel rijk is aan gebruiksmogelijkheden. Daarom gaat het erom wat je er bovenop gaat doen. Wat zijn de interessante use cases waar je de klant echt mee kunt helpen."

Met blockchain is dat nog duidelijker. "Het belangrijkste daarbij is dat je moet uitleggen wat het precies is, om vervolgens aannemelijk te maken dat er use cases zijn bij de klant. Er worden zaken mee mogelijk die voorheen niet konden." Zo zet KPN Consulting blockchain nu in bij het vervoer van gevaarlijke stoffen, waarbij er meerdere partijen bij elkaar worden gebracht. Met blockchain wordt vastgelegd welke vracht waarheen gaat en langs welke weg. Daarmee krijg je een grote transparantie, wat hier heel belangrijk is. Ook wordt voor de audit-kant precies en onafhankelijk vastgelegd wie wat heeft gedaan. "Maar alle partijen moeten wel goed doordrongen zijn van de voordelen en er ook echt gebruik van gaan maken."

Bijenkasten met IoT

Tot nu toe heeft Joris alleen grote projecten genoemd, maar in het klein werkt het eigenlijk precies hetzelfde. Zo voorziet KPN Consulting bijenkasten van sensoren die de imker vertellen of de bijen wakker zijn. Sommige imkers hebben duizenden kasten, verspreid over een groot gebied. Dus met deze data kan iemand heel veel tijd besparen.

Ook hier is de technologie geen enkel probleem, alleen moet je de imkers overtuigen van het nut. "Want 70 euro extra voor een kast lijkt veel geld. Daarom moet je ze ervan doordringen wat het oplevert en er vervolgens voor zorgen dat ze hun gedrag ook daadwerkelijk laten veranderen door de data die ze krijgen."

Wil je ook innovaties laten landen bij organisaties? Kijk dan naar de vacatures van KPN Consulting

5 / 21